Ulvesikrede hegn – virker de?
Hvad er et ulvesikret hegn?
Et ulvesikret hegn er af SGAV (Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø) defineret som et af flere mulige typer af strømførende hegn.
Der findes flere typer, men de tre mest anvendte er type 1a, type 1b og type 3, som er et 4-trådet mobilt forsøgshegn.
Det er imidlertid vigtigt at gøre opmærksom på, at det ville være mere retvisende at kalde hegnene for ulve- eller rovdyrafvisende hegn i stedet for ulvesikre hegn, for som i alle mulige andre sammenhænge er det aldrig muligt at opnå 100% sikkerhed for noget.)
Tegningerne er gengivet med tilladelse fra SGAV (Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø)
Bemærk Model 3 er et mobilt forsøgshegn, med kun 4 tråde
Ulve foretrækker at forsøge at grave sig under et hegn fremfor at springe over. Det er derfor vigtigt, at den nederste el-tråd ikke er mere end 20 cm over jorden. Den øverste strømførende tråd skal være minimum 110 cm over jorden. Spændingen på hegnet skal være minimum 4500 volt.
Du kan finde en detaljeret beskrivelse af hegnene samt tilskud til hegn og meget mere hos SGAV på siden https://sgavmst.dk/tilskud/tilskud-til-ulvesikring-af-hegn
Virker ulvesikrede hegn?
Fagkundskaben fastslår, at ulvesikrede hegn virker – men mange husdyrholdere mener ikke, at de virker.
Nøglen til forståelse af dette skal søges i definitionen af ”virker”.)
I lighed med bilens sikkerhedsseler er ulvesikrede hegn ikke er en 100% sikker løsning. Det er der intet, der er 100% sikkert.
Helt grundlæggende må man konstatere, at ulvesikre hegn med meget stor sikkerhed virker og nedsætter risikoen for ulveangreb betragteligt. I løbet af de 8 år, hvor der har været anvendt ulvesikrede hegn i Danmark, har der kun været ét eneste angreb bag et korrekt opsat og fuldt funktionsdygtigt ulvesikret hegn. I alle andre tilfælde har det enten slet ikke været et ulvesikret hegn eller hegnet har været beskadiget, ude af funktion eller på anden måde ikke levet op til de gældende krav.
Hvorfor sætter husdyrholdere i de mest risikofyldte områder i Jylland ikke ulvesikrede hegn op?
De mest almindelige argumenter der kommer fra husdyrholdere og ulvemodstandere om etablering af ulvesikrede hegn er:
- De virker ikke
- Det er ikke muligt at holde den nederste strømførende tråd fri for vækster
- Ulve kan sagtens springe højere end 110 cm.
- De er for besværlige at sætte op (mobile hegn)
- Der er ikke tilskud til vedligeholdelse
- Det offentlige tilskud til hegnene dækker ikke omkostningerne
Kommentarer til husdyrsholderes argumenter for ikke at anvende ulveafvisende hegn
- Påstand: De virker ikke. Svar: Jo de virker, men som alt andet er de ikke 100% sikre
- Påstand:) Det er ikke muligt at holde den nederste strømførende tråd fri for vækster. Svar: Jo det er muligt, men det kræver en indsats, som i visse tilfælde kan være ret omfattende. Men der er ikke noget alternativ, medmindre man anskaffer sig hunde. Problemet er i øvrigt begrænset til de stationære hegn
- Påstand: Ulve kan sagtens spring højere en 110 cm. Svar: Ja, ulve kan springe en del højere. Men de gør det ikke
- Påstand: De er for besværlige at sætte op (mobile hegn) Svar: Ja, det er mere arbejdskrævende, men der er ikke noget alternativ.
- Påstand: Der er ikke tilskud til vedligeholdelse. Svar Nej, men det er muligt, at det kommer. I øvrigt bør man kunne forvente, at fåreavlere i lighed med alle andre selv sørger for at tilpasse sig, når forholdene for at dyrke sin hobby eller drive sin forretning ændrer sig som følge af, at vi lever i en dynamisk verden.
- Påstand: Det offentlige tilskud til hegnene dækker ikke omkostningerne. Svar: Det offentlige betaler ikke hegnet, men kun meromkostningerne til to ekstra tråde.
Hvordan får vi minimeret ulveangreb på husdyr?
Det spørgsmål handler ikke om man er for eller imod ulve i Danmark. Det handler om fakta. Der er kun to ting der kan gøres.
- Fjerne ulvene
- Beskytte fårene
Fjerne ulven
Hvis man tager udgangspunkt i at fjerne ulven, skal man gøre sig klart at det ikke løser problemet kun at fjerne nogen af dem fordi man mener der er for mange.
Det er helt normal ulveadfærd at tage det nemmest mulige bytte der er mulighed for. Husdyr der ikke er ordentligt beskyttet, vil derfor være i fare så længe der er en eneste ulv i landet. Det vil altså sige at hvis man vil løse problemet ad den vej, er man nødt til at udrydde ulven i Danmark.
Det virker ganske enkelt ikke realistisk at få hverken EU, eller den danske regering til at udrydde ulvene i Danmark. Selv hvis man rent hypotetisk forestillede sig det ville ske, ville der være en løbende tilgang af ulve fra Tyskland.
Til trods for at ovenstående er fakta, er der mange fåreavlere og ulvemodstandere som lukker ørene, og uden saglige modargumenter ikke vil acceptere at det ikke kan lade sig gøre at skyde sig ud af problemet. De bliver ved med at argumentere for ulvene skal reguleres ned på et lavere niveau. Det er her det egentlige problem ligger. Så længe fakta bliver tilsidesat kommer vi ikke i mål med at få nedsat antallet af ulveangreb på husdyr til et absolut minimum.
Man kan faktuelt ikke skyde sig ud af problemet.
Beskytte husdyrene
Der er således kun én reel mulighed for at stoppe ulveangreb på husdyr – og det er at forhindre ulvene i at komme ind til fårene).
SGAV har en vejledning til at søge tilskud til ulvesikrede hegn, som kan findes her: https://sgavmst.dk/tilskud/tilskud-til-ulvesikring-af-hegn
Uanset argumenterne i afsnittet ” Hvorfor sætter husdyrholdere i de mest risikofyldte områder i Jylland ikke ulvesikrede hegn op?” er det bydende nødvendigt at husdyravlere – specielt fåreavlere – gør sig klart at ulvene er kommet for at blive, og at de står med valget mellem at beskytte deres dyr, stoppe deres hobby/forretning eller leve med døde og lemlæstede får.
Det er faktisk et lovkrav at beskytte husdyr, der går uden dørs, mod rovdyr. EU-direktiv 98/58/EF, som indeholder påbuddet om at beskytte dyrene, er implementeret i dansk lovgivning via flere dyreartsspecifikke bekendtgørelser. Kravet om at beskytte får findes i ”Bekendtgørelse om dyrevelfærds mindstekrav til hold af visse landbrugsdyr”.
Ulve der forcerer høje hegn
Der florerer et utal av billeder og videoer, hvor ulve forcerer meget høje hegn. De er imidlertid taget ud af kontekst, og uden kommentarer til eller forklaring på, hvorfor den pågældende ulv finder på at klatre over et højt hegn. I mangel af opklarende informationer må man antage, at det kun handler om at demonstrere, at ulvesikre hegn på 110 cm er virkningsløse.)
Men disse billeder og videoer kan absolut ikke bruges til noget som helst i forhold til at vurdere virkningen af ulvesikre hegn på 110cm, fordi:
- De viste hegn er altid uden en strømførende tråd. Strømmen gør hele forskellen
- Ulven forcerer de viste hegn ved at kravle op i hegnet. Det kan kun lade sig gøre fordi der typisk er tale om meget kraftige og stabile hegn som intet har med husdyrhegn at gøre. Det er en umulighed i forbindelse med ulvesikrede hegn.
- Motivationsfaktoren har en afgørende betydning for hvorvidt ulve vil forcere de høje hegn. Der er stor forskel på motivationen hos ulve, der vil ind til en flok får og ulve, der er spærret inde på et lille område, mod deres vilje