OPDATERING VEDRØRENDE NEDGRADERING AF ULVES BESKYTTELSE

Efter det er lykkedes Ursula von der Leyen at få ulvens fredningsstatus nedgraderet i Bernkonventionen fra ”strengt beskyttet” til ”beskyttet”, er der åbnet op for at von der Leyen kan foreslå en lignende nedgradering i Habitatdirektivet.

Årsagen til at det var nødvendigt at få ulvens fredningsstatus nedgraderet i Bernkonventionen er at EU har ratificeret Bernkonventionen, ligesom alle EU’s medlemslande har.

Nedgraderingen i Bernkonventionen trådte i kraft d. 6. marts 2025 og dagen efter kom forslaget fra EU-kommissionen om at nedgraderer ulvens fredningsstatus i habitatdirektivet.

Hvis denne nedgradering skulle være foreslået, som procedurerne normalt forgår i EU, og på en demokratisk måde, skulle kommissionen have forslået at nedgraderer ulvens fredningsstatus som beskrevet i habitatdirektivets Artikel 19.

Da en nedgradering af fredningsstatus på et bilag 4 dyr, i henhold til Artikel 19 stk. 2 vil kræve enstemmighed, og Ursula von der Leyen ved at hun ikke kan opnå denne enstemmighed i Ministerrådet, har hun valgt en udemokratisk fremgangsmåde. Udemokratisk fordi hun ikke følger reglerne i et demokratisk vedtaget direktiv, hvor enstemmighed er et krav, og at hun derfor vælger at tilsidesætte reglerne i habitatdirektivet og i stedet for benytter sig af EU traktatens Artikel 192 (1).

Hun er altså så opsat på at få nedgraderet ulvens fredningsstatus at hun vælger at igangsætte en procedure og afstemning i EU-parlamentet og efterfølgende få iværksat en afstemning i Ministerrådet. Med denne ”øvelse” omgår van der Leyen på udemokratisk vis kravet om enstemmighed, da Artikel 192 (1) kun kræver kvalificeret flertal (55% af medlemslandene, som skal repræsentere mindst 65% af EU’s befolkning).

Hokus Pokus, sådan omgås EU’s retsakter når man er formand for kommissionen.

Personligt synes jeg det i en ubehagelig grad ligner noget, vi ofte ser i en anden verdensdel.

Ovenstående ændrer dog ikke ved at ulven trods nedgraderingen til bilag 5, skal være i Gunstig bevaringsstatus på biogeografisk område, NATIONALT og lokalt plan ifølge EU-dommen i sag (C-601/22)), inden der kan drives jagt på den.

Det betyder at jagt på ulven i de fleste EU-medlemslande herunder Danmark ikke kommer til at ske lige med det samme. I Danmark kender vi ikke antallet af ulve der skal til for at vi har gunstig bevaringsstatus. Det er SGAV der afgør dette tal, men det må forventes at SGAV som tidligere vil spørge kvalificerede forskere til råds.

Som tingene står i Danmark hvor vi ikke længere har styr på antallet af ulve der opholder sig i landet, ulovlig jagt i et ikke ubetydeligt omfang, og det faktum at habitatdirektivet forskriver anvendelse af forsigtighedsprincippet, kan det med rimelighed antaget at være et godt stykke ud i fremtiden.

Af Ole Pedersen